Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Płonący deser mascarpone

Płonący deser mascarpone

Opublikowano przez Barbara Prażmowska wtorek, 26 stycznia 2016 / 20:35






Deser przygotowany z serka mascarpone oraz śmietanki kremówki z płonącą truskawką na czekoladowej podstawce.Idealnie się sprawdzi na walentynkowy wieczór:)

Składniki na deser (4 porcje):
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 8 świeżych truskawek 
  • 1 łyżka spirytusu
Sposób Przygotowania:
Żelatynę rozmieszać w 0,5 szklanki gorącej wody,odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno,dodać cukier puder oraz serek mascarpone,całość miksować ok 3 min ,aż powstanie lekki krem,następnie pomału wlewać wystudzoną żelatynę ciągle miksując.
Gotową masę przełożyć do filiżanek lub małych miseczek czy pojemniczków,do każdej włożyć po jednej truskawce (bez szypułek) wierzch wyrównać łyżką.Wstawić do lodówki na ok 2 godziny do stężenia.Gotowe desery włożyć na moment dnem do miski z wrzątkiem, aby się odkleiły od brzegów filiżanki.Przełożyć 3 desery na talerzyki.(ostatni będzie na czekoladowej podstawce)

Podstawka (miseczka)z czekolady;
  • 1 balon
  • 100 g czekolady mlecznej (lepiej użyć gorzkiej jest twardsza)
  • 50 g czekolady białej
  • 1 łyżka oleju
Balon nadmuchać tak by nie był zbyt duży,posmarować olejem (ja zapomniałam i w efekcie  czekolada nie chciała się odkleić. To ważny krok!).
Ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ,wylać na wierzch balona tak żeby po nim spłynęła.Wstawić do lodówki.Kiedy ciemna czekolada stężeje,rozpuścić tak samo białą czekoladę i wylać na ciemną żeby po niej spłynęła.Ponownie wstawić do lodówki.
Kiedy czekolada stężeje balon należy odwrócić i przy węzełku przebić igłą,następnie powinno delikatnie z niego zejść powietrze,a czekolada się odkleić.
Gdyby w efekcie czekolada zasłaniała cały deser można delikatnie ją połamać (skrócić tak jak w moim wypadku).

Ostatni deser położyć na środku czekoladowej podstawki,na wierzch każdego deseru położyć nasączoną spirytusem truskawkę i podpalić (trzeba to zrobić tuż przed podaniem! bo płomień szybko gaśnie) .




Udostępnij

O Barbara Prażmowska

2 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuje;) W smaku wyszedł pyszny bo uwielbiam mascarpone tylko ciężko było płomień uchwycić na zdjęciu;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)