Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Paluszki domowe

Opublikowano przez Barbara Prażmowska środa, 6 stycznia 2016 / 19:47


Pyszne chrupiące paluszki domowe idealne do piwa lub po prostu do pochrupania:)

Składniki:
  • 100 g masła
  • 50 ml wody
  • 200 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • mak,sezam,kminek sól gruboziarnista (zależy z czym chcemy paluszki)
Sposób Przygotowania:

Mąkę,sól i proszek do pieczenia wymieszać w misce.Dodać masło pokrojone w kawałki.
Zagniatać ciasto dolewając jednocześnie do niego wodę.Tak przygotowane ciasto rwać na małe kawałki i formować z nich dłońmi cienkie paluszki.Obtoczyć w maku lub innym dodatku (u mnie mak z niewielką ilością soli). Paluszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 15 min w 170 C.

Paluszki są gotowe kiedy nabiorą złotego koloru.
Pod koniec pieczenia należy pilnować ,aby się nie przypaliły! (czas pieczenia zależy od grubości paluszków) 
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)