Łączna liczba wyświetleń

Paluszki domowe


Pyszne chrupiące paluszki domowe idealne do piwa lub po prostu do pochrupania:)

Składniki:
  • 100 g masła
  • 50 ml wody
  • 200 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • mak,sezam,kminek sól gruboziarnista (zależy z czym chcemy paluszki)
Sposób Przygotowania:

Mąkę,sól i proszek do pieczenia wymieszać w misce.Dodać masło pokrojone w kawałki.
Zagniatać ciasto dolewając jednocześnie do niego wodę.Tak przygotowane ciasto rwać na małe kawałki i formować z nich dłońmi cienkie paluszki.Obtoczyć w maku lub innym dodatku (u mnie mak z niewielką ilością soli). Paluszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 15 min w 170 C.

Paluszki są gotowe kiedy nabiorą złotego koloru.
Pod koniec pieczenia należy pilnować ,aby się nie przypaliły! (czas pieczenia zależy od grubości paluszków) 
Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne