Łączna liczba wyświetleń

Karpatka z kremem


Pyszna karpatka z delikatnym kremem.


Składniki Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Do rondla wlać wodę włożyć 0,5 kostki margaryny,doprowadzić do wrzenia.
Do szklanki z mąką dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli,wsypać do wrzącej wody z margaryną i energicznie mieszać,aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odstawać od ścianek rondla.Zdjąć z ognia.Gdy lekko przestygnie dodawać po jednym jajku mieszając mikserem.Ciasto podzielić na dwie części .Rozsmarować pierwszą część na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25 min w 200C,następnie tak samo upiec drugą część.



Składniki Krem:
  • 1 L mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 kostki margaryny
Przygotowanie:
3/4 L mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe mleko z żółtkami oaz mąką.Masę jajeczną pomału wlewać do gotującego się mleka jednocześnie mieszając.Gdy zgęstnieje ,zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.Wystudzoną masę zmiksować w robocie z margaryną na jednolity krem.
Tak przygotowany krem wyłożyć na pierwszą część ciasta ,wyrównać i przykryć drugą częścią,delikatnie docisnąć.Wstawić do lodówki na kilka godzin,a najlepiej na noc,aby krem stężał.
Przed podaniem posypać karpatkę cukrem pudrem.


Udostępnij:

5 komentarzy:

  1. Wieki całe już karpatki nie jadłam! A tak lubię... Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj pyszna jest i to bardzo:D uwielbiam karpatkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Margaryna do kremu? Przecież to smakuje ohydnie. I wyszła raczej nizinka niż karpatka ale trening czyni mistrza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie smakuje ohydnie zapewniam.Zawszę dodaję Kasię do kremów i są pyszne.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Archiwum bloga

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne