Łączna liczba wyświetleń

Chałka z kruszonką




CIASTO:
Ilość: 1 duża chałka: 
  • 450 g mąki pszennej,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 100 ml ciepłej wody,
  • 15 g drożdży świeżych ,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła(roztopionego),
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
  • 60 g mąki pszennej,
  • 30 g masła,
  • 30 g cukru
DODATKOWO:
  • jajko do posmarowania wierzchu
Sposób Przygotowania:

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz łyżeczką cukru. Zostawiamy na 15 min. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.
Zaczyn powinien być aktywny tzn. powinny być na nim bąbelki powietrza.
Resztę mąki przesiewamy, dodajemy pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz zaczyn.
Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Formujemy kulę wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1 godz. ).
Po wyrośnięciu ponownie lekko wyrabiamy, aby odgazować ciasto. Dzielimy na 3 wałeczki i zaplatamy warkocz , końce podwijamy pod spód.
Chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 min. do napuszenia.
Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i wyrabiamy, aż powstaną grudki.
Napuszoną chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz obficie posypujemy kruszonką, szczególnie wierzch.
Wkładamy na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 C z termoobiegiem ,
bez termoobiegu 200 C i pieczemy, aż skórka będzie mocno brązowa.
Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne