Łączna liczba wyświetleń

Świąteczne pierniczki





Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kopiasta łyżeczka przyprawy korzennej

Ponadto:
  • 1 jajko wymieszane z wodą pół na pół do smarowania pierniczków
  • tłuszcz do wysmarowania blachy.

Przygotowanie:
Masło,miód,cukier puder lekko podgrzewamy,gdy składniki będą jednolite i płynne,odstawiamy do lekkiego ostudzenia.Do masy dodajemy jajko,rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody sodę,przyprawę korzenną,i przesianą przez sito mąkę.Całość wyrabiamy robotem ok 10 min.Przygotowane ciasto schładzamy (nie w lodówce)Wykładamy na obficie posypaną mąką stolnicę,wałkujemy na placek ok 3 mm, wycinamy kształty ciasteczek,każde smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą,układamy na przygotowanej blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia .Pieczemy w 180 C  12-15 min.Po upieczeniu pierniczki są bardzo twarde.Ułożone w słoiku,skruszeją po kilku dniach.Najlepiej piec je ok 2 tyg. przed świętami.

Lukier:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • Barwnik spożywczy
Białko ubijamy na sztywną pianę i cały czas ubijając dodajemy stopniowo cukier puder,na koniec dodajemy kilka kropel soku z cytryny lub dowolny aromat,oraz barwnik.

Dekoracja:
  • posypki Delecty z linii Decorada.


Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne