Łączna liczba wyświetleń

Sernik kartoflany z rodzynkami i kandyzowaną skórką z pomarańczy


 
Sernik kartoflany to sernik z dodatkiem gotowanych ziemniaków,dzięki nim nie opada i jest idealnie wilgotny.

Składniki: 

kruche ciasto: 
  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego ( ja użyłam twaróg sernikowy w wiadereczku)
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • garść rodzynek
  • kandyzowana skórka z pomarańczy
  • ( można dodać migdały)
Sposób Przygotowania:

Z podanych składników zagnieść ciasto 2/3 ciasta wyłożyć na dużą tortownicę 1/3 włożyć do zamrażarki.

Twaróg przecisnąć przez praskę razem z ugotowanymi ziemniakami,dodać żółtka,cukier oraz cukier waniliowy,następnie rodzynki oraz kandyzowaną skórkę.Całość wymieszać (najlepiej ręką). Białka ubić na sztywną pianę,dodać do masy i delikatnie wymieszać dużą drewnianą łyżką.Tak przygotowaną masę serową wyłożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy,na górę zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.Piec ok 1 godzinę w 180C.Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika ,zostawić sernik aż wystygnie.
Udostępnij:

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne