Łączna liczba wyświetleń

Kandyzowana skórka z pomarańczy



Składniki:
  • 5 dużych pomarańczy
  • 2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
Sposób Przygotowania: 

Pomarańcze wyszorować i wyparzyć.Obrać,białą część ze skórek odciąć czubkiem ostrego noża i wyrzucić.Pozostałą skórkę pokroić w kosteczkę,zalać wrzątkiem i gotować 5 minut następnie odcedzić.Czynność powtórzyć.Na patelni wymieszać 1/4 szklanki wody z cukrem,dodać skórki pomarańczy,gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem ok 30-35 min.Następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 10 min.Przestudzić,odlać nadmiar syropu przez sito lub durszlak.Tak przygotowaną skórkę przełożyć do słoika.Przechowywać w lodówce,można również mrozić.

Skórkę kandyzowaną dodaję zawsze na święta Bożego Narodzenia do kołocza,wychodzi rewelacyjny.
 
Udostępnij:

3 komentarze:

  1. Taka skórka jest świetnym dodatkiem do wielu ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam jak moja babcia zawsze przed świętami przygotowywała taką skórkę, by później wykorzystać ją do świątecznych wypieków :) Może w tym roku, dzięki Twoim przepison, sama spróbuje to zrobić? trzeba próbować :) Po inne ciekawe przepisy zapraszam na mojego bloga, może znajdziesz dla siebie coś pysznego :)

    www.lekarzeodkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne