Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Ciasto z ryżem i jabłkami

Ciasto z ryżem i jabłkami

Opublikowano przez Barbara Prażmowska sobota, 12 grudnia 2015 / 14:53



Składniki:
kruche ciasto:
  • 150 g zimnego masła
  • 250 g  mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 70 g cukru pudru
  • 1 duże żółtko
Ponadto:
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru(do ryżu)
  • 1 paczka (100 g) ryżu
  • 1 kg jabłek
  • mała śmietanka 30%
  • 1 łyżka cukru pudru (do śmietany) 
Sposób Przygotowania:
  1. Mąkę przesiać ,dodać 70 g cukru pudru,sól i pokrojone masło.Całość posiekać nożem,dodać żółtko i ponownie posiekać nożem.Na koniec wszystko zagnieść dłońmi.Ciasto zawinąć w folie,wstawić do lodówki na 45 min.
  2. W między czasie zagotować mleko,dodać paczkę ryżu i gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu,aż ryż napuchnie.Po ugotowaniu zdjąć ryż z ognia i pozostawić pod przykryciem ok 20 min.
  3. 2/3 schłodzonego ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem tortownicę o śr ok 21 cm.Ponakłuwać widelcem.Piec 15 min w 200C.Resztę ciasta włożyć ponownie do lodówki.
  4. Kiedy spód się podpiecze wyłożyć na niego jeszcze ciepły ryż,posypać dwoma łyżkami cukru pudru.Wyrównać.
  5. Jabłka obrać, potrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.Wyłożyć na ryż,wyrównać.
  6. Schłodzoną resztę ciasta ułożyć na jabłkach ,formując z niego w dłoniach placki.
  7. Tak przygotowane ciasto piec w 200 C przez 40-45 min.
  8. Upieczone ciasto ,odstawić do wystygnięcia.
  9. Śmietanę ubić razem z 1 łyżką cukru pudru.Nakładać na ciasto tuż przed podaniem.
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

1 komentarzy :

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)