Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Bigos z mięsem wieprzowym

Bigos z mięsem wieprzowym

Opublikowano przez Barbara Prażmowska sobota, 19 grudnia 2015 / 18:00

Moją wersję bigosu zawszę przygotowuję z mięsa wieprzowego.Można oczywiście przygotować go z mięsa mieszanego czyli wieprzowego oraz wołowego,a także dodać wino.Ja tego nie robię ze względu na dzieci:)

Składniki:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 średnia główka kapusty włoskiej
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 4 średniej wielkości kiełbasy (najlepiej podwędzane)
  • 500 g boczku wędzonego-parzonego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4-5 liści laurowych
  • słodka oraz ostra papryka mielona
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka majeranku
  • 1,5 łyżki przyprawy do bigosu
  • 1 łyżka majeranku
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (używam pudliszki)
  • niewielka ilość tłuszczu do smażenia mięsa oraz cebuli
Sposób Przygotowania:
Z włoskiej kapusty zdjąć górne liście(wyrzucić). Umyć poszatkować do dużego garnka,zalać wodą,tak by przykrywała wierzch ,gotować do miękkości.Kapustę kiszoną w razie potrzeby wypłukać , pokroić,ugotować do miękkości.Mięso pokroić w kostkę dusić do miękkości.Kiedy woda odparuje ,a mięso zacznie się podsmażać doprawić ,dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.Kiełbasę,boczek oraz cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Ugotowaną kapustę kiszoną przełożyć do garnka z kapustą włoską ,dodać usmażone mięso oraz podsmażoną kiełbasę  z boczkiem,pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę ,przyprawę do bigosu,majeranek,ziele angielskie,liście laurowe,pieprz czarny, papryki oraz koncentrat pomidorowy.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu nawet kilka godzin. 
Ja bigos gotuję dwa dni.Kilka godzin jednego dnia i kilka drugiego.Bigos się dopiero przegryzie! Gorący przekładam do słoików mocno dokręcam,obracam do góry dnem i jak wystygnie wkładam do lodówki.Tak przygotowany bigos można spokojnie przechowywać nawet kilka tygodni.

Udostępnij

O Barbara Prażmowska

1 komentarzy :

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)