Łączna liczba wyświetleń

Zupa Gulaszowa (na wołowinie)


Składniki:
  • 500g mięsa wołowego ( u mnie z uda wołowego)
  • kość wołowa
  • włoszczyzna (marchew,pół selera,pól pora,pietruszka,liść kapusty pekińskiej,zielona pietruszka)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 2 duże czerwone papryki
  • 3 duże dojrzałe pomidory
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
  • 7 średnich surowych ziemniaków
  • smalec do smażenia (ok 2 łyżki)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Ciasto:
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
Sposób Przygotowania;
  1. Kość,włoszczyznę oraz czosnek zalać 4 litrami wody,ugotować wywar.
  2. Cebulę drobno posiekać ,podsmażyć na smalcu.
  3. Dodać pokrojone w niewielką kostkę mięso wołowe,zrumienić ze wszystkich stron,wyjąć łyżką cedzakową do garnka w którym będzie gotowała się zupa.
  4. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć obraną,pozbawioną pestek i pokrojoną w cienkie paski paprykę.Gdy zmięknie,dodać obrane ze skóry,pozbawione nasion i podzielone na cząstki pomidory.Zasmażyć.
  5. Całość wraz z tłuszczem przełożyć do garnka z mięsem i zalać przecedzonym wywarem.
  6. Dodać kminek i gotować na średnim ogniu ,aż mięso zmięknie.(u mnie w szybkowarze 3 godziny)
  7. Gdy mięso będzie już miękkie,dodać łyżkę koncentratu pomidorowego,obrane pokrojone w łódeczki ziemniaki i wyjętą z wywaru pokrojoną w kostkę marchewkę.
  8. Całość gotować ok 40 min, aż ziemniaki zmiękną.
  9. Przygotowujemy ciasto - Wszystkie składniki zagnieść na twarde ciasto ( w razie potrzeby dosypać mąki) włożyć do zamrażalnika na 15 - 30 min.Potrzeć na grubych oczkach tarki. W niewielkim garnku zagotować wodę,i ugotować potarte ciasto (kluseczki) następnie przelać przez sito zimną wodą.
  10. Dodać kluseczki do zupy, doprawić solą,papryką słodką oraz ostrą w razie potrzeby dodać pieprz czarny ( ale jak dla mnie zupa jest dość ostra). Na sam koniec gotować jeszcze 10 -15 min.
 Tak przygotowana zupa gulaszowa to znakomite danie dla osób które lubią zupy rozgrzewające i chociaż wołowina długo się gotuje jest naprawdę smaczna:) 

 
Udostępnij:

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne