Łączna liczba wyświetleń

Zrazy wieprzowe w sosie pomidorowym




Składniki:
  • 600g łopatki wieprzowej
  • 200 g boczku parzonego
  • 1 mała cebula lub pół dużej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka rosołu
  • 2 łyżki oleju
  • 4 duże pomidory
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży koperek
  • sól 
  • pieprz czarny mielony
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób Przygotowania:
Mięso umyć,osuszyć,pokroić na 4 części i rozbić jak na kotlety.W każdy plaster mięsa wetrzeć przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą oraz pieprzem.Cebulę,ogórka i boczek przekroić na 4 części ,ułożyć po jednym kawałku na każdym plastrze mięsa,dodać koperek i zwinąć.Zwinięte zrazy obtoczyć w mące.W garnku rozgrzać olej i układać mięso zwinięciem do dołu,podsmażyć na złoty kolor z każdej strony.Następnie podlać rosołem i dusić ok 15 min,po tym czasie pomidory sparzyć wrzątkiem ,obrać ze skóry ,pokroić na kawałki i dodać do mięsa.Dusić na małym ogniu do miękkości co jakiś czas delikatnie mieszając.Kiedy zrazy zmiękną wyjąć je na talerz,a do sosu dodać śmietanę ,posiekaną pietruszkę (można troszkę koperku) i doprawić do smaku.Zrazy podawać z ryżem i polać sosem.Smacznego:)

(Ja do sosu dodałam jeszcze ząbek przeciśniętego czosnku żeby był ostrzejszy i wyszedł przepyszny:)
Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne