Łączna liczba wyświetleń

Tort brzoskwiniowo - kawowy ze śmietaną i owocami

Składniki:
Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 20 łyżek cukru
  • 16 łyżek mąki tortowej
  • 14 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywną pianę,nie przerywając ubijania  dodawać stopniowo cukier,a następnie po jednym żółtku.Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać.Przelać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec ok 45-50 min w 180C.
Upieczony biszkopt wystudzić,przekroić na 3 części.

Masa truskawkowa:(robimy jako 1)
  • opakowanie 450g truskawek mrożonych
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku,ostudzić.Truskawki zmiksować na jednolitą masę,dodać cukier oraz ostudzona żelatynę i ponownie zmiksować.

Krem Cappuccino:(robimy jako 3)
  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek Cappuccino czekoladowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
Z 500 ml mleka odlać ok pół szklanki wymieszać w nim budynie,resztę mleka zagotować,dodać cappuccino,cukier puder,dokładnie wymieszać.Następnie wlać budynie,zagotować.Odstawić do wystygnięcia.Gdy budyń wystygnie zmiksować z margaryną na krem.

Krem brzoskwiniowy:(robimy jako 2)
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1,5 kostki margaryny
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki mąki zwykłej
  • 5 łyżek cukru
  • 2 szklanki mleka
W 1 szklance mleka rozmieszać budynie z cukrem oraz mąką.Pozostałe mleko zagotować razem z syropem z brzoskwiń. Ugotować budyń.Ostudzić,zmiksować z margaryną na krem.Odłożyć do lodówki do stężenia.

Śmietana (na wierzch)(Ubić po kilku godzinach)
  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3-4 łyżki cukru pudru
 Żelatynę rozmieszać w 1/4 szklanki wrzątku.odstawić do wystygnięcia.Zimną śmietanę ubić najpierw na średnich obrotach.Kiedy zacznie tężeć dodać cukier puder i miksować na najwyższych obrotach,do momentu ,aż się ubije.Zmniejszyć obroty na najmniejsze i dolewać pomalutku zimną żelatynę.

Ponadto: 
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • owoce do dekoracji
Sposób Przygotowania:
  1.  Na spód tortownicy wyłożyć 1 krążek biszkoptu wylać na niego masę truskawkową,włożyć do lodówki by stężała.
  2. Na masę truskawkową nałożyć krem brzoskwiniowy,przykryć drugim krążkiem.
  3. Drugi krążek posmarować masą kajmakową ,a na nią wyłożyć krem cappuccino.
  4. Przykryć 3 krążkiem.I tak cały tort w tortownicy włożyć do lodówki na kilka godzin,aby kremy ładnie stężały.
  5. Wyjąć tort z tortownicy.Górę oraz boki posmarować bitą śmietaną i udekorować według uznania.Ja boki obsypałam dodatkowo cappuccino,można użyć np; ciętych migdałów.A górę udekorować owocami i reszta śmietany.
  6. Włożyć tort ponownie do lodówki.
 
Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne