Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Rolada z piersi kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą

Rolada z piersi kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą

Opublikowano przez Barbara Prażmowska sobota, 21 listopada 2015 / 16:36

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 120 g sera żółtego mozzarella
  • 50 g masła
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • sól
Farsz:
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
Sposób Przygotowania:
  1. Szpinak rozmrozić ,odcedzić z wody przez sito. 
  2. Na patelni rozgrzać masło,zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę,dodać szpinak, czosnek przeciśnięty przez praskę,doprawić solą i pieprzem.
  3. Smażyć ok 10-15 min na średnim ogniu co jakiś czas mieszając(aż ze szpinaku wyparuje woda).
  4. Piersi z kurczaka rozbić jak na kotlety ,nałożyć bokami jeden na drugi i rozbić tłuczkiem do mięsa tak aby tworzyły całość.
  5. Na środek mięsa rozsmarować szpinak pozostawiając miejsce wolne z brzegów.Na szpinak potrzeć ser na grubych oczkach tarki jarzynowej i złożyć dolną oraz górną część do środka za pomocą dużego noża.Całość zwinąć sznurkiem lub nitką.
  6. Tak przygotowaną roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego dodać 50 g masła ,doprawić z wierzchu papryką oraz solą.W
  7. stawić do nagrzanego piekarnika 200 C na ok 1 godzinę.Co jakiś czas mięso podlewać masłem które się roztopi w naczyniu żaroodpornym.
  8. Po upieczeniu odciąć sznurek lub nitkę i  pokroić w plastry 3-4 cm.
Szpinak z mięsa może wypływać ale jest to normalne.Proponuję szpinak podczas smażenia troszkę mocniej doprawić gdyż podczas pieczenia mięsa jego smak zmaleje.
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)