Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Obwarzanki Krakowskie

Obwarzanki Krakowskie

Opublikowano przez Barbara Prażmowska niedziela, 15 listopada 2015 / 18:11


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 160 ml ciepłego mleka
  • 80 ml ciepłej wody 
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżeczki soli
Ponadto:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru (do wody)
  • sezam,mak lub kminek
Sposób Przygotowania:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier, łyżkę mąki i zalać mlekiem z wodą,całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić ,aż drożdże zaczną pracować.
  2. Do miski przesiać mąkę,dodać sól,rozczyn oraz masło,dokładnie wyrobić ciasto.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość)
  3. Następnie ponownie wyrobić,i odstawić do wyrośnięcia.
  4. Z wyrośniętego ciasta uformować długi lekko grubawy wałek,pokroić na ok 10-12 części.
  5. Z każdej części formować wałeczki i końce skleić lekko zwilżając je wodą.(robimy takie oponki). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
  6. W dużym garnku zagotować wodę z dwiema łyżkami cukru.
  7. Wkładać obwarzanki do wrzątku na ok 1 min,po czym wyławiać i układać ponownie na blasze.
  8. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem lub sezamem czy kminkiem.
  9. Piec w 200C 20-30 min na złoty kolor.
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)