Łączna liczba wyświetleń

Kulebiak z ziemniakami i twarogiem








Kulebiak jest to duży, pieczony pieróg nadziewany farszem z mięsa z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw.Jedni robią z kapustą i grzybami , inni z farszem według upodobań.Ja proponuję farsz taki jak do pierogów ruskich.Kulebiak powinien wyglądem przypominać duży pieróg, lecz ja po prostu go zwijam,można go sobie wtedy ładnie pokroić na kilka części.

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka
Składniki na farsz:
  • 1 kg ziemniaków
  • 300g twarogu
  • 1,5 średniej cebuli
  • pieprz czarny
  • sól
  • czosnek granulowany
  • masło lub inny tłuszcz do podsmażenia cebulki
Ponadto:
  • 1 rozmącone jajko do posmarowania wierzchu
  • kminek lub inna przyprawa do posypania (można pominąć)
Sposób Przygotowania:

Ciasto - drożdże rozmieszać z cukrem i letnim mlekiem,wlać do przesianej mąki,wbić jaja,chwilę wyrabiać,dodać roztopione masło,posolić i wyrobić dokładnie ciasto.Przykryć ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Farsz - Ziemniaki obrać,umyć,ugotować,przecisnąć przez praskę razem z twarogiem.
Cebulę obrać,pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor,dodać do ziemniaków,doprawić.Całość dokładnie wymieszać.

Gdy ciasto wyrośnie,wyłożyć je na posypaną mąką stolnicę .Rozwałkować owalny placek,ułożyć na nim wzdłuż (na środku)farsz i zwinąć.Najpierw boki,następnie sklejamy górę.Układamy na wysmarowaną smalcem dużą blachę, zwinięciem do dołu.Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.Wyrośnięty kulebiak posmarować rozmąconym jajkiem,posypać kminkiem (jeśli używamy). Piec 45-50 min w 200C.





Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne