Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Jabłecznik z rodzynkami

Jabłecznik z rodzynkami

Opublikowano przez Barbara Prażmowska czwartek, 19 listopada 2015 / 18:33









 Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2/3 kostki masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • skórka otarta z cytryny
środek:
  • Sok z 1 cytryny
  • 3 duże jabłka
  • 1 łyża cukru pudru
  • 90 g rodzynek
Sposób Przygotowania:
  1. Mąkę,cukier puder oraz margarynę lekko wyrobić,dodać jajko oraz skórkę z cytryny i zagnieść ciasto (krótko, aż składniki się połączą) uformować kulkę,owinąć folią i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
  2. Jabłka obrać,pozbawić gniazd nasiennych,pokroić w cienkie plastry,przełożyć do miski,dodać sok z cytryny,łyżkę cukru pudru oraz rodzynki,całość wymieszać i włożyć do lodówki.
  3. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować w niewielkiej tortownicy unosząc brzegi na wys.ok 4cm.
  4. Na ciasto wyłożyć jabłka.
  5. Drugą część ciasta rozwałkować na placek mniej więcej  wielkości tortownicy,pokroić na paski i ułożyć na górze ( zostawiając ok 3 cm między paskami.)
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp.180C , Piec 45-50 min.Na koniec posypać cukrem pudrem.





    Udostępnij

    O Barbara Prażmowska

    0 komentarzy :

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)