Łączna liczba wyświetleń

Drożdżowe rożki z czekoladą







 Składniki:
  • 2 szklanki i 2 łyżki mąki tortowej
  • 40 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 2 kopiaste łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1/3 kostki masła
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
 Ponadto:
  • mąka do podsypania
  • 1 jajko rozmącone (do posmarowania)
  • cukier puder do posypania rożków
Sposób Przygotowania:
Do rozkruszonych drożdży dodać cukier,cukier waniliowy,żółtka,przesianą mąkę i sól,wymieszać składniki,dolać mleko i dokładnie wymieszać.Gdy składniki się połączą dodać letni tłuszcz i wyrobić ciasto (można robotem lub dłońmi).
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość ,podzielić na 2 części każdą z nich w miarę cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty.Na każdym kwadracie kładziemy kostkę lub dwie czekolady (w zależności jak duże mamy kwadraty) i zlepiamy rogi na wierzchołku.Układamy na dużej blasze z piekarnika wysmarowanej tłuszczem,przykrywamy rożki ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.Wyrośnięte rożki smarujemy rozmąconym jajkiem ,wstawiamy do piekarnika 180C na 30-35 min.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.







Udostępnij:

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne