Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » » Witaminy gdzie ich szukać?

Witaminy gdzie ich szukać?

Opublikowano przez Barbara Prażmowska czwartek, 1 października 2015 / 14:04






Witamina A ( Beta-Karoten, Prowitamina A, Retinol): -źródłem  są   żółte  i  pomarańczowe  owoce   i  warzywa  (marchewka   zawiera  dużo  karotenu ) ,  niektóre  liściaste  warzywa , 
oraz   jaja , mleko  pełne  ,  produkty  mleczne śmietana ,  tran  ,  niektóre  tłuste  ryby ,  wątroba  .
Witamina C (Kwas Askorbinowy) - źródłem   są  świeże  warzywa  i   owoce  szczególnie  cytrusowe  (  jabłka jagody ,  owoc  dzikiej  róży ,  cytrusy ,  kalafior  ,  kiszona  kapusta  i  ogórek  ,
 chrzan , pomidor  ,  nać  pietruszki  ) .

Witamina D - tran   ,  ryby   morskie   ,  wątroba  , sery  twarogi ,  mleko  pełne ,
  śmietana  ,  masło  ,  białko  jaja kurzego . 

 Witamina E   -  orzechy  ,  miód  ,  awokado ,  soja ,   czosnek  , kiełki  pszenicy ,  kapusta  ,
  sałata ,   szpinak  , zboże ,  oleje roślinne

 Witamina   B1 - drożdże, zboża, warzywa   i  nasiona  strąkowe ,orzechy ,
 ziemniaki,  podroby,  mięso  wieprzowe ,  ryby ,  wędliny

 Witamina   B2
- ciemne  pieczywo , ciemnozielone warzywa, mleko, warzywa  strączkowe ,
jaja  ,mięso ,  podroby , mleko  i  jego  przetwory ,  wątroba ,  ryby .

 Witamina   B3,  witamina PP  - niacyna, -   orzechy , ziarna  zbóż  , mięso ,  ryby ,  wątroba

 Witamina B5 -   drożdże ,   chleb   pełnoziarnisty ,  jaja ,  warzywa
( kapusta ,   marchew ,  ziemniaki ,  szpinak  )  płatki  owsiane ,  niełuskane  ziarno
pszenicy , mięso wieprzowe , wołowe ,  wątroba  wieprzowa i  cielęca

Witamina B6  -  kiełki  pszenicy ,  banan ,  awokado ,   orzechy  włoskie  ,
 szpinak ,  ziarno  soi ,  ziemniaki ,   produkty  pełnoziarniste ,  drób ,  mięso , ryby  ,  wędliny . 

Witamina B12 -  mleko ,  ryby ,  wątroba  i  nerki  ( cielęce ,  wieprzowe ,  wołowe  i  drobiowe ) .

 Witamina H , Biotyna, -  drożdże ,   kalafior ,   żółtko  jaj ,  soja ,  orzechy ,  ryż  niełuskany ,  mleko ,  mięso ,   nerki  ,  wątroba . 

Witamina K  ,  witamina przeciwkrwotnicza -  brokuły ,  sałata , szpinak ,   truskawki ,    brzoskwinie ,  białko  jaja , kalafior ,  kalarepa , kapusta  ,  brukselka ,  rzepa ,  rzodkiewka, ciecierzyca ,   pomidor  ,   ziemniaki ,  ser ,  mięso  indyka ,  wątróbka  .
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)