Łączna liczba wyświetleń

Wino- do jakiej potrawy podać jakie wino

Wino białe

Wino białe wytrawne podajemy do:
  przystawek z wędlin
ryb
białych mięs
drobiu
zakąsek z delikatnych w smaku serów.

Wino białe łagodne podajemy do:
ryb pieczonych
ryb w sosach
 zakąsek z dodatkiem ostrych serów
różnego rodzaju deserów.

Wino czerwone

 Wino czerwone łagodne podajemy do:
ryb smażonych
ryb pieczonych
ryb w sosach
 przystawek z wędlin
pieczonego drobiu 
czerwonych mięs pieczonych lub w sosach.

Wino czerwone mocne (powyżej 11%)podajemy do:
mięs czerwonych (wołowina,dziczyzna)
mięs pieczonych na ruszcie
mięs w pikantnych ciemnych sosach

Wino różowe

Podajemy do zakąsek z mięsa
pasztetów
smażonych ryb
pieczonego drobiu
zakąsek z dodatkiem łagodnego sera
deserów(należy pamiętać by wino nie było słodsze niż deser)

Wina Słodkie

Białe i czerwone podajemy do wszystkich ciast,także do wypieków z kremem,do kruchych ciasteczek.Wina te powinny mieć temperaturę w granicach 14-16 C.

 

 

 

 

Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne