Łączna liczba wyświetleń

Przyprawy w kuchni

Każdy kucharz ma swój smak. Lecz nie zawsze wiemy czy dana przyprawa będzie odpowiednia do danego dania,wiadomo jednak, że w kuchni trzeba eksperymentować i próbować smaków w poszukiwaniu tego idealnego.Poniżej przedstawiam propozycję kilku ziół oraz przypraw które dobrze smakują z podanymi daniami.

Anyż

 Anyż można dodać do kompotu z jabłek,śliwek oraz gruszek.Do potraw z ryżu na słodko oraz mlecznych zup,a także owocowych surówek.Wystarczy odrobina aby potrawa nabrała smaku.Przyprawa ta ma silny aromat i charakterystyczny zapach.

 Bazylia

Dodaje się ją do surówek głownie z pomidorów,a także sałatek w których skład wchodzi ogórek i czerwona kapusta.Do dań z pomidorów,sałatek z ryżu,zapiekanek z kasz i makaronów.Jest wspaniałym dodatkiem do sosu Bolońskiego.Bazylia nie lubi towarzystwa innych przypraw poza solą lub czosnkiem.

Cząber

Smak ma podobny do pieprzu.Idealny gdy dodamy go do wody podczas gotowania fasolki szparagowej, kalafioru lub bobu.Podnosi smak wszelkich farszów mięsnych,sałatek ziemniaczano-warzywnych,a także białego sosu.Można go również dodać do pasztetów,zasmażonej kwaszonej kapusty,placków ziemniaczanych.Dodajemy go do potrawy pod koniec gotowania.

Estragon

Świeże listki dodajemy do twarożku,jajek ugotowanych na twardo,jajecznicy,zielonych sałat,surówek ze świeżych ogórków,zimnych sosów.Gotowany,zapiekany,duszony traci swój smak.Dodaje się go do potraw gotowych na tak zwaną ostatnią chwilę czyli tuż przed podaniem .

 Lubczyk

Doskonale podnosi smak rosołu,krupniku,zupy fasolowej,jarzynowej czy ziemniaczanej.
Idealnie smakuje także w potrawach z mięsa mielonego oraz ryb z rożna.

 Jałowiec

Suszone jagody jałowca stosuje się do gęsiny,dziczyzny,pieczeni wołowej i baraniej.Można również go dodać do zasmażanej kwaszonej kapusty.

 Kminek

Pomaga w trawieniu ciężkich i tłustych potraw.Stosowany jako dodatek do potraw z ćwikły,serów:białego i smażonego,kapusty świeżej i kwaszonej,pieczonych ziemniaków,zupy grochowej i fasolowej.Dodaje się go również do pieczywa np.chleba.Można go stosować razem z cebulą i czosnkiem oraz solą i pieprzem.

 Majeranek

Ulubiona przyprawa w kuchni Polskiej.Dodawana do zup,mięs mielonych,farszów mięsnych ,mięsno warzywnych,flaków,smalcu.

Rozmaryn

Używa się go  do jagnięciny i baraniny,a także jako dodatek do każdego rodzaju mięs mielonych,farszów,pieczonego drobiu,ryb oraz gotowanej zasmażanej kapusty białej i czerwonej.Uatrakcyjnia dania z cukinii,kabaczków,patisonów,dyni,grzybów zasmażanych z cebulką.Ożywia smak sosów oraz marynat.

Tymianek

Przyprawą tą doprawiamy tłuste mięsa i wędliny,pasztety,smażone na bekonie jajka i tłuste morskie ryby.Jednakże najlepiej komponuje się z potrawami z pomidorów.Dodając tę przyprawę do potrawy dobrze jest ją rozetrzeć w dłoniach.

Chrzan

Ostra,korzenna przyprawa-dodatek do marynat,kiszonych ogórków,zielonych pomidorów.
Główny składnik sosów-zimnych i gorących.Świeżo utarty,przyprawiony sokiem z cytryny,cukrem i śmietaną chrzan,jest doskonałym dodatkiem do wędlin, mięs pieczonych oraz podawanych na zimno,do ryb,pasztetów,mięs w galarecie oraz jajek na twardo.

Czosnek

Przyprawa o intensywnym charakterystycznym zapachu oraz dość ostrym smaku.
Szczególnie wskazany do przyprawiania pikantnych farszów mięsnych i mięsno-jarzynowych,do pasztetów,a także zup takich jak żur, barszcz czerwony,fasolowa,grochowa,czy kapuśniak.Można go użyć również do pieczeni.

Liść laurowy

Ma charakterystyczny wyraźny silny smak.Dodajemy go do duszonych mięs,pieczeni,zrazów,gulaszu,flaków,ozorków,golonki,nóżek wieprzowych,zup-fasolowej,grochowej,ogonowej,ogórkowej,ziemniaczanej,żurku czy barszczu czerwonego.Dodawany również do marynat takich jak: ze śledzi,smażonych ryb morskich i słodkowodnych,z ogórków,papryki,grzybów,czerwonych buraczków i wszelkiego rodzaju warzyw.

Ziele angielskie

Przyprawa o zdecydowanym ostrym smaku.Dodajemy do wszelkiego rodzaju marynat,do mięs,wywarów mięsnych,mięsa mielonego,pasztetów,gotowanej golonki,flaków,zasmażanej czerwonej kapusty,bigosu.

Pieprz czarny

Ma szerokie zastosowanie w kuchni.Nadaje właściwy smak niemal wszystkim potrawom z pieczonych i smażonych mięs,sosom gorącym i zimnym,dodaje wyrazu wędlinom,sałatkom,pasztetom i zapiekankom.

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne