Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Princessa

Opublikowano przez Barbara Prażmowska niedziela, 11 października 2015 / 13:40


Składniki:

Biszkopt:
  • 8 jaj
  • 240g cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
Poncz:
  • 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 7 łyżeczek cappuccino czekoladowego
  • 7 łyżeczek cukru
  • 200 ml gorącej wody
  • kilka kropel aromatu rumowego
Krem:
  • 3 opakowania (140g)serka Danio waniliowego
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 duży wafelek princessa (smak dowolny)
Sposób Przygotowania:

Poncz:
Kawę cappuccino ,rozpuszczalną ,aromat i cukier rozpuścić w 200ml gorącej wody, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka na sztywną pianę ,nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier , a następnie po jednym żółtku . Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia ,wymieszać ciasto. Dodać olej i ponownie wymieszać. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 25x35 cm. Piec w 180C ok 40 min.

Krem: Żelatynę rozpuścić z cukrem (zwykłym)w 1/4 szklanki wrzątku, wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, następnie ubijając na niskich obrotach dodawać porcjami serek homogenizowany oraz żelatynę.

Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół .Jedną połowę nasączyć ponczem ,wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim biszkoptem również nasączyć ponczem ,wyłożyć resztę masy. Górę ciasta posypać Princessą startą na tarce lub pokruszoną dłońmi.

Udostępnij

O Barbara Prażmowska

5 komentarzy :

  1. witaj! trochę się zgubiłam! w ponczu podałaś jeden raz cukier, a w wykonaniu dwa razy,natomiast w kremie jest podany dwa r4azy cukier, a wykonaniu tylko raz proszę o poprawkę. ciacho świetne, mam zamiar upiec na sylwestra! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie wkradł się błąd.Dziękuję za uwagę już poprawione:)Pozdrawiam ,mam nadzieję że będzie smakowało ;)

      Usuń
  2. ciasto pyszne!wyszła cała blacha wysokiego ciasta!miałam problem z nasączeniem ciasta, polewałam łyżką, ale całej powierzchni nie udało mi się nasaczyć u Ciebie na zdjęciu widzę warstwę równomiernie nasaczoną, ale i tak wszystkim smakowało mimio,że biszkopt był miejscami trochę suchy!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo że smakowało ;),a co do nasączenia biszkoptu ja zawsze robię to silikonowym pędzelkiem :)

      Usuń
  3. faktycznie nie pomyślałam,dziki za podpowiedz!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)