Łączna liczba wyświetleń

Czarne kluski






Składniki:
  • 1,2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1,2 kg surowych ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana ( u mnie wyszło ok 1,5 szklanki)
Sposób Przygotowania:
  1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę,odstawić.
  2. Surowe ziemniaki potrzeć na bardzo drobnych oczkach tarki.
  3. Na durszlak położyć czystą ściereczkę i odcisnąć wodę z ziemniaków.(im więcej wody w ziemniakach tym kluski będą ciemniejsze ,moje ziemniaki były mocno odciśnięte ze względu na dzieci:)
  4. Ugotowane przeciśnięte i ostudzone ziemniaki (pkt 1) wyrównać w misce, podzielić łyżką na  4 części .Jedną część ziemniaków odsunąć na bok ,a w jej miejsce dosypać mąkę ziemniaczaną.
  5. Dodać jajko oraz surowe odciśnięte wcześniej ziemniaki.
  6. Zagnieść  ciasto dokładnie.
  7. Kluski kulać tak jak śląskie.Czyli robimy kulkę delikatnie ją spłaszczamy i na środku robimy palcem dziurkę.
  8. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.
  9. Kiedy zacznie wrzeć ,wrzucamy kluski i gotujemy ok 10-12 min od momentu kiedy wypłyną na wierzch.

Takie czarne kluski bardzo często są robione na Górnym śląsku.Czyli tu gdzie się urodziłam i wychowałam.Robiła je moja mama,tata,babcia .Pamiętam uwielbiałam się zawsze przyglądać jak tata co niedziele przygotowywał obiad no i oczywiście potem kulać te kluski:)Chodź czym ciemniejsze tym smaczniejsze lecz moje dzieci nie lubią więc robię według nich jaśniejsze dla niepoznaki:D.Najbardziej lubię( takie trochę nie zdrowo) ale z tłuszczykiem z pieczonego kurczaka albo z sosem pieczeniowym .Smacznego!

Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne