Łączna liczba wyświetleń

Rosół drobiowy









Jak wiadomo każdy z nas przygotowuje rosół inaczej.Dobry rosół powinien się gotować długo na wolnym ogniu.Ja rosół zawsze przygotowuję tak samo,gotuję go ok 3 godziny na małym ogniu w szybkowarze .Mięso powinno być z kury nie kurczaka , ale gdzie teraz w małej mieścinie kupić kurę? Był by to nie lada wyczyn dlatego mój rosół jest gotowany na udkach z kurczaka.

Składniki:
  • 4L wody
  • 3-4 udka z kurczaka
  • 3 duże marchewki
  • 2 Pietruszki
  • pół selera
  • pół pora
  • pół pomidora
  • pół małej kapusty pekińskiej
  • 1 cebula
  • ok 3 liście laurowe
  • natka pietruszki
  • przyprawy sól,pieprz czarny,wegeta 
  • świeży lubczyk (jak mamy)

Sposób Przygotowania:
W dużym garnku zalać mięso zimną wodą,gotować ok 45min.Warzywa korzenne umyć obrać ,dodać do gotującego się mięsa wraz z liściem laurowym,porem i kapustą pekińską.Gotować na wolnym ogniu ok 2 godz.Cebulę opalić na ogniu i dodać do rosołu razem z pomidorem oraz natką pietruszki.Gotować tak jeszcze ok 20 min,doprawić.
Niektórzy mięso gotują dłużej ,następnie je wyciągają i dopiero gotują warzywa.U mnie w domu zawsze warzywa gotuje się wraz z mięsem do samego końca.Wtedy rosół jest intensywniejszy.
Ja od pewnego czasu gotuję w szybkowarze ale czym dłużej nasz rosół sobie pyrka na wolnym ogniu tym lepiej:) Smacznego.
Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne