Łączna liczba wyświetleń

Pączki domowe


Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1/4 kostki masła
  • 1 szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • powidła smak dowolny lub budyń
  • olej do smażenia lub smalec

Sposób Przygotowania:

W podgrzanym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z łyżeczką cukru pudru i łyżeczką mąki,
odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do zaczynu dodajemy żółtka,cukier puder,sól oraz sianą przez
sito wygrzaną mąkę.Wyrabiamy ciasto,aż ukażą się pęcherzyki powietrza.
Dodajemy płynny tłuszcz oraz skórkę otartą z cytryny i wyrabiamy całość aż tłuszcz całkowicie się wchłonie.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość,wykładamy na posypaną mąką stolnicę formujemy wałek kroimy na ok 20 części z każdej lepimy zgrabny ,
niezbyt gruby placuszek
nakładamy na środek powidła lub budyń zlepiamy i układamy na stolnicy do wyrośnięcia.
Na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu smażymy pączki,aż będą z obu stron zrumienione.
Wykładamy na papierowe ręczniki gdy przestygną posypujemy cukrem pudrem .Smacznego:)
Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne