Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Masło domowe

Masło domowe

Opublikowano przez Barbara Prażmowska piątek, 11 września 2015 / 15:59


Do zrobienia masła najlepsza była by śmietana wiejska im tłustsza tym lepsza.Ale te dostępne w sklepach również się nadają byle by nie miały w składzie niepotrzebnych substancji.Ja użyłam śmietanki 30% pasteryzowanej Spółdzielni Mleczarskiej Głubczyce w składzie nie było żadnych dodatków więc uznałam że będzie idealna :). Warto więc czytać etykiety.

Składniki:
  • ok 400 ml śmietanki 30-36% (im tłustsza, tym więcej masła z niej uzyskasz.)
  • szczypta soli

Sposób Przygotowania:
Śmietany wlewamy do robota lub miski jeśli ubijamy mikserem. I rozpoczynamy ubijanie. Przez ok. 1 minutę miksujemy na średnich obrotach, po czym dodajemy sól.Następnie zaczynamy miksować na najwyższych obrotach do momentu, aż oddzieli się zwarty tłuszcz, czyli właśnie nasze masło, oraz wodnista maślanka, przecedzamy przez sitko wyłożone gazą lub cienką ściereczką. Masło odciskamy.Do miski wlewamy około 0,5 litra zimnej wody. Grudkę masła wkładamy do wody i ugniatamy dłońmi , aby pozbyć się resztek maślanki. Czynność tę warto powtórzyć. W ten sposób powinniśmy otrzymać około 120 g masła.Formujemy masło na dowolny kształt i przekładamy do naczynia lub maselniczki.Tak przygotowane masełko należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 5 dni.
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)