Łączna liczba wyświetleń

Leśny mech


Ciasto które pojawia się na wielu blogach kulinarnych.Postanowiłam je wypróbować ,i smakuje oraz wygląda rewelacyjnie ,a szpinaku praktycznie w nim nie czuć.Tak więc polecam jak najbardziej;)

Składniki

  Ciasto:
  • 4 jajka
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • laska wanilii

Masa śmietankowa:
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka (cytrynowa) może być inny smak

Sposób Przygotowania:
Ciasto:
Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody, zblendować. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą i jasną masę.Stopniowo wlewać olej ciągle miksując.Dodać wanilię.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,dodać do masy jajecznej,następnie zmiksować.Na koniec dodać szpinak i całość wymieszać,aż składniki dobrze się połączą.
Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia,przelać ciasto do formy i piec ok 60 min w 180 C (bez termoobiegu) lub 165C (z termoobiegiem) .
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika.Wystudzić.Odciąć wierzch na wysokości 2/3 ciasta.Odcięty wierzch pokruszyć palcami na talerz,a spód ciasta przełożyć do tortownicy.

Masa śmietanowa:
Galaretkę rozpuścić w 150 ml wrzątku,dokładnie wymieszać,wstawić na chwilę do lodówki.
Śmietankę ubić na sztywno,pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz tężejącą galaretkę i szybko zmiksować do połączenia się składników.
Masę wyłożyć na spodzie ciasta,na wierzch wysypać wcześniej pokruszone ciasto,lekko docisnąć.
Udekorować owocem granatu lub innymi owocami leśnymi.

Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne