Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Bułki kajzerki

Bułki kajzerki

Opublikowano przez Barbara Prażmowska sobota, 12 września 2015 / 17:48

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 20 dag drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie.Pozostałe składniki wsypać do miski ,dodać jajko ,masło oraz rozpuszczone drożdże.Zagnieść ciasto ,aż zacznie odchodzić od miski.Pozostawić na 10 min  i ponownie wyrabiać ok 5 min.Ciasto powinno być sprężyste i mieć konsystencję plasteliny.Przełożyć do wysmarowanej olejem miski .Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz .
Po tym czasie podzielić ciasto na 7-8 części z każdej uformować kajzerkę,lekko spłaszczyć i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze,przykryć ściereczką na 45 min (nie dłużej) do ponownego wyrośnięcia(można kajzerkę z góry naciąć nożem). Piec  ok 20 min w 225C.

Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)