Łączna liczba wyświetleń

Ciasto z rabarbarem i bezą



Kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g margaryny
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka (białka zostawić na bezę)


Nadzienie:
  • 500 g rabarbaru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 słoiczek 200g konfitury (smak dowolny u mnie śliwka)


Beza:
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1. Ciasto - Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Wyłożyć na blaszkę (26x30cm), wstawić do  lodówki na 30 min. Po tym czasie piec 20 min w 170 C.(podpiekamy spód).

2. Rabarbar umyć pokroić w kawałki ok 1 cm dodać do niego pół słoiczka konfitury oraz mąkę ziemniaczaną ,wymieszać.

3. Beza- Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier oraz na sam koniec mąkę.

4. Podpieczony spód wysmarować resztą konfitury wyłożyć rabarbar i na wierzch bezę.

Piec 20 min w 170C następnie zmniejszyć temperaturę do 60 C i kolejne 20 -30 min ,aż beza nabierze złocistego koloru. Życzę smacznego:)

Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne