Łączna liczba wyświetleń

Ciasto z Kremem budyniowym i Migdałami




Biszkopt:
  • 8 jaj
  • 240 g cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
Białka ubić na sztywno, dodawać pomału cukier ciągle ubijając, następnie po 1 żółtku.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia , delikatnie wymieszać .na koniec dodać olej i ponownie wymieszać.Tak przygotowane ciasto wylać na tortownice wysmarowaną tłuszczem.
Piec 40-50 min w 180 C. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 krążki.

Krem:
  • 4 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2 kostki masła lub dobrej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (lub nieco więcej)
  • 1 l mleka

Budynie z dodatkiem cukru i cukru waniliowego ugotować w 1l mleka, wystudzić. Robotem utrzeć zimny budyń z margaryną tak by powstał krem na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Wstawić do lodówki na około godzinę aby krem stężał (lecz nie za bardzo).

Ponadto:
ok 1/3 szkl migdałów ciętych (uprażonych na patelni ok 2 min)
słoiczek dobrego dżemu lub konfitury truskawkowej . Mogą to również być świeże zmiksowane truskawki z dodatkiem cukru.

Przygotowanie:
1 spód biszkoptu posmarować cienką warstwą konfitury nałożyć 1/3 kremu przykryć 2 krążkiem ponownie nałożyć krem oraz 3 krążek. Górę udekorować resztą kremu (najlepiej rękawem cukierniczym) ,obsypać wcześniej uprażonymi migdałami. Wstawić do lodówki na minimum 3 godz.


Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne