Łączna liczba wyświetleń

Tort dwupiętrowy



Ostatnio miałam okazje piec tort dwupiętrowy dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem:)

Składniki na większą część (dół)

Biszkopt (należy upiec 3 szt o śr.28 cm)
  • 4 jajka
  • 10 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę ,nie przerywając ubijania dodawać pomału cukier oraz po jednym żółtku.Dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Piec ok 25 min w 180 C.

Krem:
  • 1,5 tabliczki czekolady mlecznej
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 masła (200g)
  • 80 g orzechów włoskich (ugotowanych)
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 50 ml wódki

 Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na parze,aż masa zrobi się ciepła i powiększy swoją objętość nie przerywając ubijania  przełożyć garnek z masą jajeczną do miski z zimną wodą i ubijać,do momentu wystygnięcia.Czekoladę mleczną również należy rozpuścić na parze.W osobnym naczyniu zmiksować masła o temperaturze pokojowej, dodać rozpuszczoną czekoladę następnie po jednej łyżce masy jajecznej.Na sam koniec pomału dodać wódkę.Odłożyć ok 1/4 lub nieco więcej kremu do obłożenia tortu.Do pozostałego kremu wsypać ugotowane pokrojone orzechy oraz pokrojoną w drobną kostkę białą czekoladę.Włożyć krem do lodówki na ok 30 min.

Poncz:
  • 1/4 szklanki mocnej kawy
  • 50 ml wódki

Ponadto:
  • ok 1kg lukru plastycznego(u mnie go sporo zostało,ale lepiej mieć go więcej)
  • dekoracje*
  • Patyczek o gr 1cm i wys.ok 2 cm większy od wysokości tortu (do stabilizacji tortu żeby nam się nie zawalił:)

Przygotowanie:
Biszkopty obrócić spodem do góry (wtedy tort jest równiejszy) nasączyć ponczem , przełożyć kremem z orzechami i czekoladą ,a dookoła obłożyć kremem bez dodatków.Włożyć do lodówki na 30 min.Po tym czasie na stole oprószonym cukrem pudrem rozwałkować lukier plastyczny o grubości 0,5 cm,tort zwilżyć delikatnie wodą (np pędzelkiem wtedy masa lepiej przylega) włożyć pod masę całe ręce i nałożyć na górę tortu,wygładzić najpierw u góry,następnie boki (od góry do dołu lekko masę naciągając wygładzać). Nie jest to trudne wystarczy trochę cierpliwości.Pozostałości masy odciąć ostrym nożykiem równo z dołem tortu.Na sam środek wbić patyczek.(instrukcję jak nałożyć masę plastyczną na tort polecam obejrzeć na youtube).

Składniki na górę tortu:

Biszkopt: z takich samych składników jak wyżej upiec 3 biszkopty o śr.22cm.Każdy po upieczeniu przekroić na pół.

Krem:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 3 masła (200g)
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3-4 krople aromatu waniliowego
  • dżem truskawkowy
  • 500 g lukru plastycznego

Przygotowanie:
Krem przygotowujemy tak samo jak wyżej,jajka z cukrem ubijamy na parze.Masło miksujemy dodając masę jajeczną oraz aromat waniliowy.Brzoskwinie blendujemy na jednolitą masę,dodajemy do masy maślanej i wszystko razem miksujemy na parze,powstanie nam  krem brzoskwiniowy.(Musimy zrobić to na parze bo na zimno masło z brzoskwiniami się zważy.) Masę przełożyć do zamrażarki na kilka minut by stężała.Po tym czasie Biszkopty smarujemy dżemem truskawkowym(zostawiając jeden który będzie na górze),przekładamy kremem oraz smarujemy cały tort dookoła.Wkładamy do lodówki na 30 min,następnie nakładamy lukier plastyczny.(postępujemy jak wyżej).

Gdy już oba krążki będziemy mieli gotowe,nakładamy górną część tortu na dolną nabijając ją na patyczek.Wkładamy tort do lodówki na kilka godzin,aby nam ładnie stężał następnie dekorujemy według uznania:)




Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne