Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Sałatka warstwowa z gyrosem

Sałatka warstwowa z gyrosem

Opublikowano przez Barbara Prażmowska piątek, 13 marca 2015 / 18:27


Przygotowanie gyrosu wieprzowego:(można zrobić z piersi kurczaka)

składniki:
  • 500 g schabu
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • sól
  • pół łyżeczki cukru
  • rozmaryn
  • tymianek
  • gorczyca
  • pieprz czarny
  • papryka wędzona
  • papryka chili
  • oliwa
Mięso pokroić w cienkie plastry,dodać pokrojoną w kostkę cebulę,czosnek przeciśnięty przez  praskę,odrobinę oliwy oraz przyprawy (każdej po trochu według uznania). Wszystkie składniki wymieszać,odstawić na 30 min.
Po tym czasie na rozgrzaną patelnie wrzucamy mięso smażymy do momentu,aż woda z mięsa odparuje ,a mięso straci surowość i zacznie się podsmażać na brązowy kolor.Pod koniec smażenia warto mięso skosztować ewentualnie dosolić lub doprawić.Gotowe mięso przełożyć do durszlaka i odstawić do wystygnięcia.
Składniki na sałatkę:
  • Pół niewielkiej kapusty pekińskiej
  • 1 duży pomidor
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • gyros
  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek majonezu lub sosu czosnkowego
  • sól lub wegeta
Kapustę pekińską poszatkować w kostkę,pomidora ogórki pokroić,jajka ugotować na twardo.Do szklanej miski nakładamy najpierw połowę kapusty pekińskiej lekko solimy następnie pomidora,drugą część kapusty pekińskiej,ogórki,gyros smarujemy majonezem lub jeszcze lepiej sosem czosnkowym.Na wierzch przeciskamy przez praskę do ziemniaków ugotowane jajka i delikatnie oprószamy solą.


Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)