Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Kora orzechowa

Opublikowano przez Barbara Prażmowska niedziela, 8 lutego 2015 / 18:35






Dziś kochani polecam Wam ,popularne tak zwane imprezowe ciasto:)

(blacha 25x35)

Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 200g zmielonych orzechów
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sypkie składniki czyli (orzechy,wiórki mąka oraz proszek do pieczenia)mieszamy w misce,odkładamy.Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy na sztywną pianę dodając pomału cukier,a następnie po jednym żółtku, delikatnie mieszając wsypujemy wszystkie sypkie składniki(z miski). Dzielimy ciasto na pół i wylewamy na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia.Piec 35-45 min w 160C.

Masa:
  • Zalewa z brzoskwiń (potrzebna puszka 820g)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1łyżka mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 400g margaryny(kasia)
Do garnka wlać zalewę z brzoskwiń ,3/4 szklanki wody oraz cukier,zagotować.W osobnym naczyniu wymieszać budynie z mąką i żółtkami.Wlać na gotującą się wodę brzoskwiniową,zagotować.(tak jak budyń)

Dodatkowo:
  • 2 paczki delicji brzoskwiniowych(mogą też być pomarańczowe)
  • brzoskwinie z puszki (te które nam zostały)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Poncz:
  • 1/4 szklanki mocnej kawy
  • 1/4 szklanki wódki

Galaretki należy rozpuścić w ok 750 ml wrzątku,odstawić do wystygnięcia.Pierwszą część biszkoptu włożyć do blaszki nałożyć połowę kremu,wyrównać.Delicje w całości maczać w kawie z wódką i układać czekoladą do dołu,następnie wyłożyć resztę kremu zostawiając ok 6 łyżek na drugi biszkopt.Przykryć drugim biszkoptem,posmarować resztą masy ułożyć pokrojone w plastry brzoskwinie i zalać galaretką (najlepiej taką która zaczyna już tężeć).
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)