Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Boczek pieczony w rękawie

Boczek pieczony w rękawie

Opublikowano przez Barbara Prażmowska poniedziałek, 9 lutego 2015 / 19:09


Boczek pieczony w rękawie smakuje znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno na kanapce.

Składniki:
  • ok 1 kg surowego boczku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli,majeranku,kozieradki,cukru,kwasku cytrynowego,rozmarynu,jałowca
  • 1-2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
Sposób Przygotowania:
Podane przyprawy oraz czosnek mieszamy z oliwą.
Mięso opłukać,osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć marynatą(przyprawami) ,włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie zamykamy mięso w rękawie do pieczenia nakłuwamy woreczek i pieczemy 1 godz do 1,5 w 200C następnie rękaw rozcinamy i pieczemy jeszcze 15 min tak,aby boczek się przyrumienił:)


Udostępnij

O Barbara Prażmowska

3 komentarzy :

  1. Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię go po raz n-ty i wszyscy są nim zachwyceni. Dziękuję za taki świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakuje ;) dziękuję

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)