Łączna liczba wyświetleń

Kołocz


Ciasto Drożdżowe (36x29):

  • 370 gr mąki pszennej
  • 35gr drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 35gr stopionej chłodnej margaryny
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego

Masa Serowa:

  • 1250gr sera półtłustego
  • 100gr stopionego chłodnego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 kopiaste łyżki budyniu waniliowego

Kruszonka:

  • 100gr miękkiej margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku dodać 1 łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać, odstawić na 15minut, aż zaczyn ,,ruszy". Następnie mąkę przesiewamy z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym dodajemy roztopioną margarynę, jajko oraz rozczyn. Zagniatamy elastyczne ciasto (jeśli mocno się klei dodajemy mąkę) ciasto odkładamy do posypanej mąką miski na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto znów krótko zagniatamy, formę smarujemy masłem wykładamy na nią ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia. Twaróg mielimy (wystarczy 1 raz) dodajemy schłodzone masło po jednym żółtku, cukier i cukier waniliowy oraz budyń i miksujemy dokładnie. Z białek ubijamy pianę wykładamy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy . Na wyrośnięte ciasto wykładamy masę serową i wyrównujemy. Następnie zagniatamy kruszonkę formujemy ja w kule odrywamy z niej kawałki rozpłaszczamy w rękach i układamy na masie serowej by tworzyła ,,łatki". Piec około 55-60minut w 180C
Następnie wyłączamy piekarnik uchylamy drzwiczki i zostawiamy 25minut po tym czasie wyjmujemy z piekarnika.
Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne