Łączna liczba wyświetleń

Churros- hiszpańskie pączki


Churros to hiszpański tradycyjny tłusty wypiek wytwarzany z ciasta wyciskanego w formie długiego prętu w kształcie gwiazdy, smażony na głębokim oleju, można go podać z sosem czekoladowym lub cukrem pudrem.

Składniki:

  • 250ml wody
  • 125g masła
  • 1szkl. maki pszennej
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Wodę zagotować. Do gotującej wody dodać masło, rozpuścić następnie wsypać mąkę i sól. Mieszać cały czas, aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zdjąć z ognia lekko ostudzić. Miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym jajku, utrzeć ciasto na gładką konsystencję. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciaskać na rozgrzany olej paski o dł. 7-10cm. smażyć na złoto z obu stron.

Sos czekoladowy:

  • 100g czekolady
  • 80ml śmietanki 36%

Składniki rozpuścić w kąpieli wodnej.
Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne