Łączna liczba wyświetleń

Szynka dojrzewająca




 Pyszna,domowa,pachnąca szynka dojrzewająca idealna na świąteczny stół.

Składniki
  • 1-1,5 kg świeżej szynki surowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki soli
  • 0,5 łyżki soli peklowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki ziół(dowolnych)u mnie koper suszony,tymianek,rozmaryn,suszony chrzan,gorczyca,ziele angielskie,liść laurowy,pieprz,gorczyca.
Sposób Przygotowania:

1.Mięso opłukać i dokładnie osuszyć np.ręcznikiem papierowym.Obtoczyć w cukrze i przełożyć do naczynia(u mnie żaroodporne),włożyć na 36 godzin do lodówki.
2.Po tym czasie Mięso należy dokładnie opłukać,wytrzeć ręcznikiem i obtoczyć w obu solach.Włożyć ponownie na 36 godzin do lodówki.Płyn,który z mięsa puści należy wylać.
3.Mięso dokładnie opłukać,osuszyć,natrzeć rozgniecionym czosnkiem,a następnie mieszanką przypraw,ponownie włożyć na 36 godzin do lodówki.
4.Szynkę przełożyć do pończochy i powiesić w suchym przewiewnym miejscu,suszyć 4 doby.(u mnie był to karnisz w kuchni)

Szynka już po 4 dobach suszenia jest gotowa do jedzenia,ale najlepsza będzie jak jeszcze przez około tydzień poleży na dolnej półce w lodówce zawinięta w papier.


Udostępnij:

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne