Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Schab z szynkowara

Opublikowano przez Barbara Prażmowska piątek, 19 grudnia 2014 / 11:49



 Wszyscy wiemy,że domowe wędliny są najsmaczniejsze.Bez chemii i innych dodatków,dziś mam dla was sprawdzony przepis na pyszny schab idealny na kanapkę.


Składniki:
  • 1 kg schabu
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1,5 łyżeczki soli peklowej
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:
Mięso opłukać,wysuszyć i okroić z tłuszczu i błonek.Wszystkie składniki wymieszać w miseczce dodając wodę.Mięso wkładamy do woreczka zalewamy przyprawami,zakręcamy woreczek i wmasowujemy przyprawy w mięso,następnie odkręcamy worek,odpowietrzamy i ponownie zakręcamy.Wkładamy do szynkowara na 48 godz do lodówki.Po tym czasie wstawić szynkowar do wysokiego garnka zalać wodą 2 cm od góry i gotować w 80 C przez 2godz i 20 min (woda nie powinna się gotować tylko leciutko pyrkać). Następnie ostudzić szynkowar w zimnej wodzie i włożyć do lodówki na 12 godzin ( może być cała noc)po tym czasie schab jest gotowy do spożycia,gdyby woreczek nie chciał wyjść wystarczy lekko po bokach szynkowar polać ciepłą wodą.

Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)