Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Norweskie bułeczki cynamonowe

Norweskie bułeczki cynamonowe

Opublikowano przez Barbara Prażmowska niedziela, 7 grudnia 2014 / 19:01










składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g roztopionego masła
  • 30g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 2 jajka

Nadzienie:
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • 6 łyżek cukru

Lukier:
  • 3 łyżki soku z pomarańczy lub wody
  • 150 g cukru pudru

Mleko lekko podgrzewamy,wsypujemy cukier,dobrze mieszamy, dodajemy pokruszone drożdże ponownie mieszamy i odkładamy na 15 min.W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę,mieszamy z solą dodajemy jajka,rozpuszczone lekko przestudzone masło oraz mleko z drożdżami,wyrabiamy ciasto(klei się do rąk). Wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia i odstawiamy przykryte ściereczką na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto wykładamy na posypaną mąką tortownice lekko obtoczyć w mące aby się tak nie lepiło i delikatnie rozwałkować w prostokąt 30x50cm o gr 0,5cm.Pędzelkiem smarujemy ciasto masłem pozostawiając 2 cm od brzegów i posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem,zwijamy w rulon i kroimy w plastry o grubości 2-3 cm,układamy na dużej blasze (pozostawiając odstęp miedzy sobą)na 45 min do ponownego wyrośnięcia.Piec 15-20 min w 180C.
Gdy bułeczki przestygną polać lukrem.Wyśmienicie smakują ze szklanką mleka,Smacznego:)


Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)