Łączna liczba wyświetleń

Krewetki w soli kokosowej Z dipem pomarańczowym


składniki:
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka soli
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 -2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g krewetek
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka miodu
  • imbir
Blachę wykładamy papierem do pieczenia,rozkładamy na niej wiórki kokosowe oraz skórkę startą z jednej pomarańczy.Wkładamy do piekarnika 200 C na 5 min,aż wiórki zaczną się rumienić.Uprażone wiórki oraz skórkę pomarańczową przekładamy do malaksera,dodajemy sól i całość miksujemy.
Krewetki obieramy(ogonki można zostawić)smarujemy oliwą,posypujemy solą kokosowo- pomarańczową,wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy z każdej strony ok.5 min.
Sok przelewamy do rondelka dodajemy imbir i redukujemy o połowę.Dodajemy sok z limonki i łyżkę miodu.Połowę soku przelewamy do szklanki,wsypujemy łyżkę mąki i wlewamy z powrotem do pozostałego soku,mieszamy aż uzyskamy dip.





                                                                                                     przepis: Karola Okrasy
Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne