Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , , » Ryba w sosie cytrynowym

Ryba w sosie cytrynowym

Opublikowano przez Barbara Prażmowska środa, 26 listopada 2014 / 13:26

Jeśli znudziła wam się zwykła smażona ryba to idealnie trafiliście.Ryba w sosie cytrynowym jest genialna,delikatna,aż rozpływa się w ustach.


Składniki:
  • 4 filety białej ryby ( u mnie biała panga)
  • 1 cytryna
  • odrobina oliwy
  • duża śmietana 18% 
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • przyprawa do ryb
  • 2-3 łyżki mąki pszennej

Sposób Przygotowania:
Filety przyprawiamy solą morską,pieprzem oraz przyprawą do ryb i odstawiamy na bok.Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy startą skórkę ze sparzonej  cytryny,wlewamy śmietanę i podgrzewamy.Gdy śmietana nam się już podgrzeje doprawiamy solą ,pieprzem , wlewamy sok wyciśnięty z cytryny i wkładamy rybę tak by była cała pokryta śmietaną.Dusimy na średnim ogniu tak długo,aż ryba straci surowość nie obracając jej na drugą stronę.Kiedy ryba będzie już gotowa bardzo delikatnie ją wyciągamy na talerz tak by się nie połamała.Mąkę rozmieszać z niewielką ilością wody i dolać do gotującej śmietany taką ilość aby uzyskać delikatny sos.Następnie polewamy rybę sosem i gotowe:)
Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)