Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Opublikowano przez Barbara Prażmowska sobota, 29 listopada 2014 / 15:19

składniki:
  • 1 kapusta biała (średniej wielkości)
  • 500 g ryżu białego
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 średnie cebule
  • 5-6 ząbków czosnku
  • odrobina oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • sól,pieprz,wegeta,tymianek

W dużym garnku gotujemy kapustę na półtwardo (ok 1godz) co jakiś czas ściągając z niej górne liście.Następnie robimy farsz: ryż ugotować na miękko,przełożyć do miski dodać surowe mięso mielone,przeciśnięty czosnek,oraz pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę,doprawić według uznania.Gdy już liście kapusty będą gotowe nakładamy farsz i zawijamy gołąbki.Przekładamy do dużego garnka lub naczynia żaroodpornego miejscem zwinięcia do dołu.Gołąbki powinny być blisko siebie,podlewamy wodą,solimy,przykrywamy pokrywką i wstawiamy na ok 1,5 do 2 godzin do piekarnika na 200 C.Po tym czasie gołąbki wyciągamy na talerz,a wodę przelewamy do mniejszego garnka (ok 1L resztę wylewamy),zagotowujemy,dodajemy koncentrat pomidorowy,doprawiamy,dodajemy mąkę by uzyskać sos.

Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)