Łączna liczba wyświetleń

Galuszki

Galuszki (węg. galuska) - popularna węgierska potrawa o kształcie klusek. Potrawę tę przyrządza się z mąki pszennej, wody oraz jajek. Kluski te wygniata się przez odpowiedni cedzak na wrzącą wodę. Niekiedy kluski są odgrzewane w gorącym tłuszczu. Galuszki spożywane są jako główne danie wraz ze skwarkami bądź stanowią dodatek do paprykarzu.Świetnie smakują z gulaszem na ostro lub z rosołem moje dzieci uwielbiają:)

Składniki:
  • 2 jajka
  • 400 g mąki
  • 200 ml wody
  • sól
Wszystkie składniki mieszamy na gładkie ciasto (powinno mieć konsystencje gęstszą niż na lane kluski)
Przelewamy ciasto do specjalnego garnka,(sita )z dziurkami (zdj.poniżej) Umieszczamy sito nad garnkiem z gotującą się wodą i przecieramy ciasto.Kiedy Galuszki wypłyną na wierzch gotujemy 2-3 min i Gotowe:)

Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne