Sprawdzone
Przepisy dla
Ciebie!!!
DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).

Szukaj przepisu

Domowa » , » Ciasto francuskie z kremem śmietankowym

Ciasto francuskie z kremem śmietankowym

Opublikowano przez Barbara Prażmowska niedziela, 30 listopada 2014 / 19:40







Składniki:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 40 dag schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml wody

Sól rozpuścić w wodzie.Zagnieść ciasto z mąki,jaja i wody.Wyrobić jednolite ciasto konsystencji takiej jak na pierogi.Schłodzić w lodówce 30 min.Masło rozwałkować przez mokrą ściereczkę w prostokąt i schładzać w lodówce do momentu,aż będzie miało taką konsystencję jak ciasto podstawowe.Wyłożyć na stolnicę ciasto podstawowe i rozwałkować w prostokąt po środku grubszy boki nieco cieńsze(szerszy niż ten maślany).Na środku rozwałkowanego ciasta położyć masło i złożyć w kopertę.Rozwałkować ciasto w prostokąt zachowując jeden kierunek wałkowania(od siebie do przodu). Rozwałkowany placek złożyć na 3 części i włożyć do lodówki na 60 min.Oziębione ciasto ponownie rozwałkować w prostokąt,złożyć na 3 części i włożyć do lodówki.Czynność tą powtarzamy 6 razy.Przy ostatnim wałkowaniu ciasto powinno być grubości 0,5 cm .Pieczemy 12-16 min w 240-220 C.Powinno trzykrotnie zwiększyć swoją objętość i rozwarstwić się na cieniutkie kruche placki. Ciasto przekroić przed pieczeniem na pół (ja przekroiłam po upieczeniu wzdłuż i nie polecam tego sposobu :)lepiej piec w 2 częściach jeśli chcemy przełożyć kremem)

Krem:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru
  • 700 ml mleka
  • 250 g margaryny

Budynie,cukry i żółtko rozmieszać w niewielkiej ilości mleka resztę mleka zagotować.Ugotować budyń,ostudzić,zmiksować z margaryną. Włożyć do lodówki do stężenia.

Ostudzone ciasto przełożyć kremem i oprószyć cukrem pudrem.


Udostępnij

O Barbara Prażmowska

0 komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)