Łączna liczba wyświetleń

Bułki z pestkami dyni

 Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej(typ 405)
  • 1 szklanka mąki zwykłej (typ 650)
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 20 dag drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • kilka pestek dyni

Ponadto:
  • 1 roztrzepane jajko do wysmarowania

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie.Resztę składników wsypać do miski,wlać do tego drożdże i zagnieść ciasto,aż zacznie odchodzić od miski.Odstawić na 15 min ,po tym czasie wyrabiać raz jeszcze ok 5 min (ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny). Do wysmarowanej olejem miski włożyć ciasto na godzinę do wyrośnięcia.Gdy wyrośnie podzielić na 8 części z każdej uformować bułeczkę i lekko spłaszczyć,ułożyć na blasze oprószonej mąką i przykryć ściereczką na 45 min (nie dłużej). Kiedy bułeczki podwoją objętość naciąć lekko nożem na krzyż posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni.Pieczemy 15-20 min w 225 C.



Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne