Łączna liczba wyświetleń

Rogaliki z twarożkiem i kruszonką.




Składniki :
  • 570g mąki pszennej typ 480
  • 24g drożdży
  • 190 ml mleka 
  •  65g masła roślinnego
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • ok 300gr twarogu
  • 1 opak.cukru waniliowego 

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku(uwaga żeby mleko nie było za gorące bo drożdże nie wyrosną)
resztę składników wsypujemy do miski wlewamy wcześniej rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto (powinno być sprężyste i niezbyt ścisłe)odkładamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.Kiedy ciasto już wyrośnie lekko je ponownie wyrabiamy dzielimy na 3 równe części każdą część rozwałkowujemy na placek  i kroimy w trójkąty jak pizze .Twaróg najlepiej półtłusty rozdrabniamy widelcem z cukrem waniliowym.Nakładamy na środek trójkąta i zawijamy od szerszej strony w górę ważne aby wąska część po zwinięciu była pod rogalem aby się nie rozwijał.
tak przygotowane rogaliki wykładamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia przykrywamy ściereczką na 30 min do wyrośnięcia następnie w szklance rozmieszać żółtko z ok 1-2 łyżkami mleka i delikatnie nim posmarować wyrośnięte rogaliki.Posypać kruszonką
Kruszonka:
  • 6 łyżek mąki zwykłej
  • 3 łyżki cukru 
  • 30 g margaryny
Pieczemy w 190 C 25-30 min (aż zbrązowieją)
Rogale pyszne są również nadziane budyniem i polane czekoladą:) Smacznego!
Udostępnij:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny,będzie mi bardzo miło jak zostawisz po sobie komentarz:)

Teraz Online:

Popularne posty

Przelicznik kuchenny

DO PRAWIDŁOWEGO WYŚWIETLANIA STRONY ZALECAMY KORZYSTANIE Z PRZEGLĄDARKI FIREFOX! SMACZNEGO PRZEGLĄDANIA;).
myTaste.pl Przepisy kulinarne